Garden Oppheim i Hallingdal, logoGarden Oppheim i Hallingdal, logo

Livet på gården

Livet på Garden Oppheim består av hardt arbeid med mange gode øyeblikk av hverdagslykke

Naturnært og ekte

Gården drives i dag som en familiegård, hvor hjertet er sauene og hundene – en livsstil også barna er svært delaktig i.

Vi er opptatt av god dyrevelferd, og at dyrene skal få leve ut sine biologiske instinkter på en best mulig måte, sommer som vinter.

Alt i samme bygg

Med et helt nybygd fjøs på gården har vi totalt 350 vinterfora sau, noe som gir rundt 700 lam i året. Produksjonen hos oss er lite mekanisk. Vi er stolte av håndverket, og benytter mye håndarbeid med enkelt utstyr i videreforedlingen.

Når sauene har levd sine beste liv, og sesongen er i gang, skjer foredlingen av kjøttet i samme bygg som dyrene bor.

Fra møkkakjeller i underetasjen til fjøs i 2. etasje, skjæring og videreforedling i 3. etasje, til dyrene reise avsluttes i vårt aller helligste rom – spekeloftet på toppen av tømmerlåven. Vi er tett på dyrene våre under hele prosessen – slakten er det eneste som foregår utenfor gårdens grinder.

Tradisjonelle metoder får fram smaken

På tørkeloftet brukes kun luft utenifra i tørkeprosessen, og ingen kunstig varme for å få fortgang i spekeprosessen. Dette gjør spekeprosessen noe mer tidkrevende, men vi er overbevist om at denne forskjellen kjennes på smaken.

Vi har selv åpnet våre smaksganer for lammebiff, lam til grillmat og lam i gryter.

Beiteområdet

Sauene har tilgang til fantastiske beiteområder to plasser i Hallingdal – i Raggsteindalen og på Oppheimsåsen. Oppheimsåsen ligger på fjellet over gården vår, Raggsteindalen rett ved Folleskarsnuten som er Buskeruds høyeste fjell. Her går de fritt hele sommeren, og nyter godt av fjellets gode vekster.

Valais Blacknose Sheep

Garden Oppheim er av de aller første gårdene i Norge som har sauerasen Valais blacknose sheep. Disse kom til garden med embryo fra Skotland, og rasen er kåret til verdens søteste sau.

Samarbeid med Myking gård

Vi har inngått samarbeid med Myking gård i Kvinnegardslia i Ål, hvor vi videreforedler lammekjøtt fra deres dyr. Alt kjøttet vi selger vil derfor være sporbart med tanke på opphav, beitområder og avstamming.

Myking gård har rundt 150 vinterfora sau, og slipper dyrene på beiter rett fra gården. De er opptatt av å bruke stølsbeiter og utmarksbeiter så lenge som mulig. I tillegg driver de smågrisproduksjon hvor de selger smågris til en fast mottaker hele året, samt leverer utegris til flere bønder i Hallingdal som ønsker å ha utegris.

Er du interessert i historie?

Den siste fradeling av gården vår Søre Oppheim er registrert i år 1801, vi har derfor valgt å bruke dette årstallet i vår logo. Vi har samlet hele slektshistorien fra gården tilbake til 1800-tallet.

Les mer om historien
Levert av TALA | © | Personvern
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram