Pinnekjøttet leveres ferdig delt og pakket i skål. Vi skjærer pinnekjøttet med hele lange pinner, og i hver pakke skal det minst være med ett stykke fra sadelen og nakken. Nakkestykkene og sadelen er ekstra kjøttrike stykker. Vannes ut i 24-30 timer. Skjær av en liten bit av pinnekjøttet før utvanning, du får da en liten følelse av hvor salt kjøttet er. Noen liker det ekstra salt og noen mindre salt, det vil da være lettere for deg å vurdere om du ønsker å bytte vann underveis i utvanningsprosessen. Damp pinnekjøttet i minimum 4 timer - du får da ekstra saftig og mørt pinnekjøtt som smelter på tunga 🙂
Pinnekjøttet på Garden Oppheim tørrsaltes i havsalt noen dager før vi tørker av saltet og henger det opp på tørkeloftet vårt. Tørkeloftet er helt nytt i 2017. Vi har kledd inn den øverste delen av tømmerlåven vår fra 1800-tallet med panel i to lag. Her har vi en stor vifte som trekker inn luft fra flere ventiler på loftet slik at kjøttet bruker den naturlige luften ute i spekeprosessen. Kjøttet henger her i minimum 5-8 uker før det er ferdig speket. Store propeller i taket sørger for god sirkulasjon av luften, og vi sjekker pinnekjøttet opptil flere ganger om dagen for å sikre at spekeprosessen går som den skal.
Pinnekjøttet som blir røkt, røykes etter speking i et eget røykeri på gården. Vi bruker grov flis av Or samt bittelitt einer i røykeprosessen, kjøttet henger som oftest til røyking i 18-24 timer. Vi ønsker å tilby en mild røyksmak.